MobilePay VISA VISA Electron Mastercard Maestro

Skal du holde høns?

oprettet d.

Skal du holde høns?

Overvejer du at etablere din egen lille hønseflok?

Hvis du går rundt med tanker omkring opstart af din eget hønsehus, er der nogle overvejelser du skal gøre dig omkring de nye beboere.

Selv elsker jeg de friske nylagte æg, der er bare ikke noget bedre end "solskin" i æggebægeret. De fleste ønsker sig nemlig først og fremmest at holde høns for æggenes skyld, men høns giver også meget mere end bare æg.

Du skal finde ud af, hvad dine forventninger er til din kommende hønseflok, da der findes et hav af racer, der hver især besidder hver deres egenskaber.

  • Skal de være gode æglæggere?

Det er ikke alle racer der er lige gode til at lægge æg, så hvis det udelukkende går på flest æg muligt, er det værd at finde en race der er en rigtig god æglægger.

  • Skal de være store eller små?

Som skrevet findes der et hav af forskellige hønseracer. De forskellige racer har også forskellige størrelser, og deres behov for plads er lige så individuel som deres størrelser. Du skal gøre op med dig selv, hvor meget plads du vil ofre på dine høns, og derefter finde en race, der kan trives på den plads du har afsat. Store racer kræver ofte mere plads end de små dværgracer, og nogle racer er samtidig glade for at flyve. Skal de have lov til at gå frit i haven, eller skal de være i voliere? Alle disse kriterier spiller ind i valget af størrelsen.

  • Skal de være smukke at se på?

De fleste høns er faktisk ret flotte at se på, og findes stort set i alle farver og størrelser. Her skal du igen tage højde for, hvad du vil med din hønseflok. Bare fordi en høne er flot at se på, er det ikke esbetydende med, at den evt. lægger mange æg, eller trives i en lille hønsegård.

  • Skal de være gode til at reproducere sig selv?

Vil du gerne have oplevelsen af en høne med sine kyllinger, skal du gå efter en race der er rigtig god til at reproducere sig selv. Du skal være indforstået med, at flokken gradvist bliver større og større, og samtidig skal du være klar på, at få en hane ind i din hønseflok. Selvom høns kan lægge æg uden en hane, kan æggene ikke befrugtes uden, og derved ingen kyllinger.

  • Ønsker du mulighed for suppehøner eller slagtekyllinger?

Vil du gerne gå hele vejen fra jord til bord, og drømmer du om at forsyne familien med andet end æg, så skal du finde en race, hvor du tager højde for kødet. Her er der igen stor forskel på de forskellige racer, og det er ikke alle racer der er lige velsmagende. 

Ja spørgsmålene er mange, og det er derfor vigtigt, at man finder lige netop den race, der passer til ens ønsker og behov. Jeg kan anbefale at læse bogen Den store hønsebog af Jørgen Liljensøe. Han beskriver de forskellige racer og deres fordele og ulemper. Han opfordrer også til, at man tager på en eventuel hønseudstilling, så man kan se de forskellige racer. Er du interesseret i at få fingrene i omtalte bog, kan du købe den her.

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar