MobilePay VISA VISA Electron Mastercard Maestro

Hybridhøns

oprettet d.

Hybridhøns

Når du har fået på plads, hvad det er din kommende hønseflok skal kunne, er der flere ting, du skal tage med i dine overvejelser. Du skal finde ud af, hvilken type høns du ønsker samt hvorfra du gerne vil købe dem.

Hvis vi ser på typer af høns der findes, er der overordnet to typer af høns:

  • Hybridhøns
  • Racehøns

I dette indlæg kigger vi på Hybridhøns.

Hybridhøns er krydsninger mellem de gængse racer der findes, og de tilhører ikke en af standarderne inden for de racehøns der findes i dag. Hybridhøns er altså IKKE racehøns.

Hybridhøns er udelukkende fremavlet til at følge med den stadigt voksende efterspørgsel på produktive og kødfulde høns. De bliver i nogle kredse omtalt som ”æglægningsmaskiner” og ”kødkyllinger” da de jo netop er fremavlet til disse specifikke formål.

Producenten udvælger sig nogle virkelig optimerede racehøns, der er afstedkommet via forsøg, forskning og indavl. Krydser dem med hinanden (Hanen bliver tappet for sæd og hønen bliver insemineret) hvorefter der kommer kyllinger, der bliver langt bedre æglæggere eller væsentlig større og kødfulde i forhold til deres forældre. Disse hybrider er dog ikke så gode til at reproducere sig selv. Det er ikke umuligt, men de er langt fra lige så gode som deres forældre.

Forældrene til disse hybridhøns lever ofte deres korte liv som burhøns, og kan ikke bruges til andet end at producere nye hybridhøns, der skal sælges som æglæggende og kødfulde slagtehøns. Ovenstående er en verdensomspændende milliardindustri, og bare i Danmark bliver der brugt flere hundrede millioner hybridhøns om året.  

Hybridhøns sælges også til private af producenterne. De giver dem navne, som kan være sammenlignelige med racehøns, dette er dog ikke tilfældet. Hvis man avler videre på hybridhøns, vil man få en endnu ringere kvalitet af de oprindelige racehøns, da de simpelthen ikke er skabt til at reproducere sig selv. Så fordi man avler på hybridhøns, får man altså ikke endnu bedre æglæggende høns.

Du kan sagtens have hybridhøns der bliver gamle, lægger mange æg og er rigtig nemme at omgås, men hvis du går en smule op i frembringelsen af disse høns, skal du måske kigge i retningen af racehøns.

Hvis du er i tvivl om navnet på dine lommende høns reelt er en race eller hybrid, kan du altid kontakte Skandinavisk Fjerkræstandard. Findes navnet ikke der, kan du med stor sikkerhed fastslå, at du har med en hybrid at gøre.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar